zárnyitás, zárnyitás Pécs, zárszerelés, zárszerelés Pécs, lakatos, lakatos Pécs

Zárszerelés házilag? Igen vagy nem?

A zárral sokféle gond adódhat, akadhat, cserére szorulhat, de előfordulhat az is, hogy a nyelv nem működik megfelelően. Ilyenkor sokan nem hívnak szerelőt, mondván, megoldják maguk is, hiszen ez csak egy zár, nem tűnik bonyolultnak a javítása, cseréje. De valóban érdemes nekifogni önállóan, és megspórolni a szakember költségét? Vannak olyan feladatok, melyeket elvégezhetünk mi is, és akad olyan eset, amikor jobb szakemberre bízni a munkát. Bár alapvetően egy zár nem igényel karbantartást, a „zsírozását” sokan elvégzik, főleg akkor, ha akad a zár.

Ezt megtehetjük, viszont a szakemberek szerint ezt sokan rossz anyaggal végzik. Érdemes tehát alaposan utánajárni, hogy mit kenhetünk a zárba, de ez a feladat nem igényel szakembert. A zárcsere vagy zárbetétcsere érdekes kérdés. Számos leírás és videó található a neten, ami azt mutatja be, hogy végezzünk otthon zárcserét házilag. Az ügyesebb kezűek megpróbálkozhatnak vele, viszont bonyolultabb zár esetén, inkább hívjunk szakembert. A beltéri ajtó zárcseréjét inkább bízzuk olyanra, aki ért hozzá, de a beltéri ajtók esetében kipróbálhatjuk az ügyességünket, ha szeretnénk.

Amit mindenképp a szakember végezzen

A zárcsere nem tűnik bonyolultnak, viszont gondoljunk csak bele, hogy a bejárati ajtó otthonunk első védelmi vonala, és ha silány, olcsó zár van rajta, akár 5 másodperc alatt feltörhető, hát még akkor, ha rosszul kerül fel a helyére. De akkor is könnyen feltörik, ha drága zárról van szó, de a kivitelezése nem megfelelő. A biztonsági zárakat, vagy bonyolultabb fajták inkább a szakember tegye fel az ajtóra. Szintén érdemes szerelőben gondolkodni, hogy a zár javításáról van szó. A zárszerelő ismeri a típushibákat, és azt is, hogy lehet őket orvosolni.

Ennek fényében jobban fogja tudni, hogy mire is van szükség, mint mi, akik csak találgatjuk a baj okát. Akkor is szerelőt érdemes hívni, ha beletört a kulcs a zárba, mert a szerelő valószínűleg ki fogja tudni szedni a törött darabot úgy, hogy ne sértse meg a zárat, tehát nem feltétlen lesz szükség zárcserére.