zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

Amit soha ne tegyünk, ha beletört a kulcs a zárba!

Sokakkal előfordult már, hogy amikor akadni kezdett a zár, akkor húzták, halasztották a kérdést, aztán egy nap addig feszegették a kulcsot, amit az bele nem tört a zárba. Kétségbeesés, majd ötletelés jön ilykor, hogy mit is kellene tenni. Az egyértelmű válasz az lenne, hogy hívjuk a szerelőt, be persze ez jut sokak eszébe utoljára, vagy ha eszükbe is jut, inkább lebeszélik magukat, mondván már drága lesz, biztos cseré fog javasolni a szerelő, azt meg most nem szeretnék kifizetni, mert több tízezer forintba is belekerülhet.

Jobb esetbe csak a zárat próbálják megpiszkálni, és kihalászni a beletört darabot, mert így egy pótkulccsal, vagy egy családtag kulcsával még be lehet jutni nagyobb költségbefektetés nélkül is. Ám vannak olyan merészek, megpróbálják a filmekből ismert ajtónyitási trükköket, berúgni vagy vállal bedönteni az ajtót. Az ilyen mutatványokkal az a baj, hogy valami sérülni fog, és nemcsak a zár. Jobb esetben csak az ajtó látja kárát a mutatványnak, meg persze a pénztárcánk, mert új zár mellett új ajtóra is szükség lesz, rosszabb esetben viszont a testi épségünket is kockáztatjuk, vállal bedöntésnél még akár ficam vagy törés is lehet a végeredmény.

Mi lesz akkor a megoldás?

A megoldás az, hogy ezeket a módszereket meg sem próbáljuk. A filmes trükkök nagy kárral járnak, de a zárpiszkálás sem szokott jól elsülni minden esetben. A törött darab kihalászása során könnyedén meg lehet sérteni a zárat, ami így nem fog rendeltetésszerűen működni a továbbiakban. Persze az anyagiakat figyelembe kell venni, de gondoljunk csak bele, hogy a szerelő nem biztos, hogy az egész zárat kicserélni. Előfordulhat, hogy ki tudja piszkálni a törött darabot, ami pedig nem annyira drága mulatság.

Viszont érdemes mérlegelni, mert ha azért törött bele a kulcs a zárba, mert akadt, akkor valószínű, hogy van valami gond a zárral. Nincs rá garancia, hogy a jövőben rendesen fog működni csak azért, mert a szerelő kiszedett egy törött darabot. Ha már úgyis szerelőre van szükség, esetleg nézessük meg vele a zárat, hátha csere nélkül is megoldódik ez a probléma is.