zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

Zárfeltörés: hobbi vagy bűncselekmény?

Amikor zárfeltörésről van szó, akkor mindenkinek az jut eszébe, hogy bűncselekmény történt, hiszen általában ezt is jelenti ez a kifejezés. Leggyakrabban arra használjuk, ha valamilyen speciális módszerrel nyitja ki valaki a zárat, amit valószínű, hogy nem baráti szándék vezért, és az is biztos, hogy nem azért történik, mert az illető nem lát más módot arra, hogy a saját lakásába bejusson. A zárfeltörés bűncselekmény, de miért is beszélünk erről, ha ez ennyire egyértelmű? Nos, manapság már nem az.

A zárfeltörés ugyanis takarhat egy hobbit is, bár szerencsésebb kifejezés a zárnyitás, hiszen eme tevékenység űzői nem is feltörik, inkább csak kinyitják a zárakat. Ráadásul nem is azért teszik, hogy másokat megkárosítsanak, és nem a szomszéd vagy egy idegen ajtaján lévő zárral teszik mindezt. Nem, a zárnyitó hobbisták egyszerűbb és bonyolultabb zárak kinyitásával tesztelik a tudásukat, és azért teszik mindezt, hogy az agytekervényeiket megdolgoztassák. Ma már bajnokságok és versenyek is léteznek, melyen az viszi el az első helyet, aki egy zárat a leggyorsabban ki tud nyitni.

Miért érheti meg hobbiból zárakat kinyitni?

A zárfeltörő hobbi elsőre furcsának, sőt, ostobaságnak tűnhet, pedig az űzői számára ez is csak olyan elfoglaltság, mint más számára az ördöglakat megfejtése vagy a Rubik kockakirakása. Lényegében intellektuális kihívás, és annak egyébként nagyon is hasznos. Ha ugyanis valaki sok fejtörőt, agyar megmozgató tevékenységet végez, akkor idős korában is frissebb lesz a tudata. Ezt tudományos felmérések bizonyították, melyeket elsősorban olyanokon végeztek, akik sokat olvastak, keresztrejtvényt fejtettek, vagy fejtörőket oldottak meg.

A zárfeltörés is egy hasznos elfoglaltság, hogy frissen tartsuk az agyunkat. Emellett egyébként akár hasznos is lehet, ha elveszítjük a kulcsunkat, mert lesz a tarsolyunkban olyan módszer, amivel a saját zárunkat is ki tudjuk nyit a zár megsértése nélkül. A zárfeltörők ugyanis olyan finom eszközökkel dolgoznak, amelyek távol állnak a betörők erőszakos módszerétől.