zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

Miért lehet érdekes a zárcsere kérdése a lakásbiztosításunk szempontjából?

Amikor zárcserére kerül a sor, akkor sokan gondolkodnak spórolásban. Az egyik megoldás, hogy a munkadíjon spórolunk, a másik pedig, hogy a záron. Mivel a zárcseréhez kevesen értenek, így mindig a záron próbálnak spórolni a legtöbben. Persze van, aki mind a kettőn, és ilyenkor esik meg az, hogy  olcsó, silány zár kerül fel az ajtóra, ráadásul nem is jól. Ha lakásbiztosításunk van, akkor ez egy duplán rossz megoldás. De miért is érdekli a biztosítónkat, hogy milyen zár van fent az ajtónkon? Nos, azért, mert a lakásbiztosítás feltételei között a zárakról is van leírás.

Ez azt jelenti, hogy a biztosítás szerződése pontosan meghatározza, hogy mely zárak fogadatóak el, és melyek nem. Erre egyébként részletes útmutatást találunk a MABISZ betörésekre vonatkozó fejezetében. Minden zártípusra van meghatározás, hogy melyik fogadható el. Összességében elmondható, hogy csak védelemmel ellátott zárakat fogadnak el a biztosítók, melyek rendelkeznek a megfelelő minősítéssel. Ha nem ilyen zár kerül fel az ajtónkra, akkor még pórul is járhatunk, ha káresemény történik.

Megtagadhatja a biztosító a kártérítés kifizetését csak mert nem olyan zár van az ajtón, amit előírnak?

Igen. A szerződésben foglaltak ugyanis pontosan meghatározzák, hogy milyen feltételek mellett él a biztosításunk, és ebbe a zár is beletartozik. Ezt a kérdést nem szabad félvállról venni. Akadt már olyan, aki rendesen fizette a biztosítási díjat, de a zárat nem cseréltette ki, mondván, nem lesz rá szükség, hiszen hozzá úgysem törnek be, nem is ezért kötötte a biztosítást. Aztán pedig pórul járt, a biztosító pedig nem fizetett a betörés után, mert nem megfelelő zár volt az ajtón. Persze ilyenkor sokan reklamálnak, hogy nem is tudták, hogy milyen zár kell, de sajnos a szerződés nem ismerete még nem ment fel minket a betartása alól.

Tehát, ha van lakásbiztosításunk, és elérkezik a zárcsere ideje, mindenképp nézzünk után, hogy milyen zárat vár el tőlünk a biztosító, és csak olyan kerüljön fel az ajtónkra.