zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

Elveszett a kulcs! Mit tegyünk?

Szinte bárkivel előfordulhat, hogy áll a lakása ajtajában, nagyban kotorássza a táskájában a kulcsot, de nem sikerül megtalálni. Gyorsan kiönti a táska tartalmát a földre, hátha akkor meglesz a kulcs. Biztos egy repedésbe, szakadásba csúszott bele. Egyre idegesebb, a kulcs pedig sehol. Ilyenkor muszáj szembenézni a tényekkel, a kulcs elveszett. Az első lépés, amit ilyenkor tenni lehet, hogy legalább a lakásba bejussunk, keresnünk kell valakit, aki be tud minket engedni a saját kulcsával. Ilyenkor jöhet jól, ha van valahol elrejtve egy pótkulcs.

Ha szerencsénk van, és jön a segítség, akkor nem kell az ajtó előtt szobrozunk, ha nincs, akkor csak abban az esetben jutunk be a lakásba, ha szerelő segítségét kérjük. Erre egyébként mindenképp szükség lesz, mert íratlan szabály, hogy az elveszett kulcs esetén zárat kell cserélni. Persze előfordulhat, hogy a kulcs tényleg csak elveszett, és nem lopták el, de sokan ezt nem merik megkockáztatni. Érdemes persze előbb végigsétálni azon az útvonalon, ahol elveszhetett a kulcs, bemenni a boltokba, ahol jártunk, hátha megtalálták. De ha nem lesz meg, akkor bizony a zárcsere a megoldás.

Megúszhatjuk valahogy a zárcserét?

Egyrészt akkor, ha a kulcs előkerül. Ha sikeres a küldetés, és az útvonalon visszasétálva megtaláljuk az elveszett kulcsot, esetleg a boltban találja meg a biztonsági őr, és visszaadja nekünk, akkor nincs gond. Ezt azonban minél előbb meg kell tennünk, mert ha nem elvesztettük, hanem ellopták a kulcsunkat, akkor valószínű, hogy követtek is minket, így tudni fogják, hogy melyik ajtót is fogja nyitni az a bizonyos kulcs. Ha nem sikerül megtalálni a kulcsot, akkor sem kell feltétlen zárcsere, elég lehet a zárbetétcsere is.

Ha a lakásba egy másik kulccsal be tudtunk jutni, és a zár alapvetően sértetlen, akkor elég lehet egy zárbetétcsere is, hiszen csak új kulcsra lesz csak szükségünk. Amennyiben a zárat úgyis fel kell törni a kinyitáshoz, akkor sérülni fog, ezért valószínű, hogy a zárcserét nem úszhatjuk meg. A szerelő ebben a kérdésben segíthet dönteni.