zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

Pótkulcs, kell egyáltalán?

Amikor elveszik a kulcsunk, esetleg megsérül, és mi épp a bejárati ajtó előtt dühöngünk miatta, akkor nagyon is hasznos, ha van valahova rejtve egy pótkulcs. Ugyanakkor veszélyes is lehet, ha nem megfelelő helyre kerül, mert ha valaki megfigyeli a szokásainkat, akkor nagyon könnyen meg fogja találni, és fel sem kell törnie a zárat, hogy bejusson hozzánk. A biztosító ilyen esetekben nem is fizet, mi pedig bánhatjuk, hogy minek is másoltattunk pótkulcsot. De akkor mit tegyünk? Legyen vagy ne legyen pótkulcs?

A kérdés igazából azon múlik, hogy mire is szeretnénk használni azt a bizonyos pótkulcsot. A pótkulcs, ahogy a neve is mutatja a lakáskulcs másolata, ami sose rossz, ha van. Ha gyakran jönnek hozzánk a szüleink, esetleg a szomszédot gyakorta megkérjük, hogy öntözze meg a virágokat vagy etesse meg a házi álltunkat, amíg nem tartózkodunk otthon, akkor kifejezetten előnyös is. Akkor pedig, ha a lábtörlő alá rejtjük, felesleges kockázat, szóval, ha el is akarjuk rejteni vészhelyzet esetére, akkor csak a helyét kell jól megválasztanunk.

Előnyök és hátrányok

A pótkulcs előnye, hogy kéznél lesz, ha szükség van rá. Vészhelyzetek esetén jól jöhet, és a már említett esetekben nagy előny, ha van egy tartalék kulcs, amit mondjuk a szüleinknek adhatunk, hogy legyen náluk, és be tudjanak jönni hozzánk. Utazásnál is előnyös, ha a szomszéd vagy egy rokon saját kulccsal be tud hozzánk menni segíteni a növények vagy az állatok életben tartásában. Tehát azt leszögezhetjük, hogy előny, ha a bejárati ajtó kulcsából több is van, viszont azt sem árt tudnunk, hogy a pótkulcs felesleges kockázatot jelenthet.

Egyetlen hátránya a tartalék kulcsnak, hogy sokan nem teszik biztonságos helyre. A villanyóra, a lábtörlő vagy a kuka alja, a mágneses kulcsrejtő doboz és a növények cserepe nagyon rossz választás, mert ezek annyira nyilvánvaló helyek, hogy a tolvajok könnyen meg fogják ott találni. Persze érthető, hogy ha már van pótkulcsunk, akkor kéz közelbe szeretnénk tenni, de ezzel csak kockáztatjuk, hogy kulccsal jussanak be az illetéktelen behatolók.