zárnyitás, zárnyitás Pécs, zárszerelés, zárszerelés Pécs, lakatos, lakatos Pécs

Lakásvásárlás után fontos a zárcsere

Amikor lakást vásárolunk, akkor a zárcsere lesz a legkisebb gondunk, hiszen az adásvétel és a költözés mindig nagy izgalmakkal jár.

De ha már megvan álmaink otthon, meg is vettük, be is költöztünk, akkor mindenképp érdemes a zárcserére is fordítani némi időt. A zárcsere azért fontos ilyenkor, mert bár elvileg minden kulcsot megkapunk az eladótól, ebben valójában sosem lehetünk biztosak. Az adás-vételi szerződésbe elvileg kötelező beleírni, hogy a tulajdonos köteles minden kulcsot átadni a vevőnek, és az átadás-átvételi papíron is rögzítésre kerül a darabszám is.

Ugyanakkor a tulaj hazudhat is, másolhat magának egy plusz kulcsot, de megteheti ezt bárki, akinek szintén van kulcsa a házhoz. A legáltalánosabb eset, ha a tulaj a saját holmijáért járna még vissza, de akad olyan is, hogy nem baráti szándékkal érezik egy régi lakó. Az ilyen helyzeteket jobb elkerülni, és inkább lecserélni a zárat, vagy legalább a zárbetétet. Emellett azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogyha új lakásbiztosítást kötünk, akkor ott is fontos, hogy milyen a zár.

Újépítésű ház vagy lakás esetén is muszáj zárat cserélni?

Természetesen nem muszáj, csak ajánlott. Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy ez felesleges, azért nem árt óvatosnak lenni. Hallani olyan csalásokról, hogy a nem a kivitelező, hanem a házon dolgozó munkások közül másolt magának valaki kulcs, majd amikor már volt mit elvinni, visszatért, és kirámolta a lakást. Persze ez nem esik meg túl gyakran, de az ilyen esetek is megtörténhetnek, vagyis nem árt az óvatosság. Ha zárat nem is, de zárbetétet érdemes cseréltetni a költözést követően, mert sosem tudhatjuk, ki döntött úgy, hogy megtart magának egy kulcsot.

A zárbetétcsere egy olcsó megoldás, a zárszerelő még komolyabb zárak esetén is viszonylag gyorsan elvégzi, így pedig a zárat nem is kell cserélni. Persze azt is megtehetjük, hogyha az ajtóval nem védelemmel ellátott zár érkezik, hogy amíg zajlanak a munkálatok, akkor a silányabb zár marad az ajtón, és a költözést követően cseréljük le egy jobb, minőségi, biztonsági zárral. Így biztosak lehetünk benne, hogy a zár is tökéletes, és kulcsa sem lesz senki másnak hozzánk, csak azoknak, akiknek mi adtunk kulcsot.