zárszerviz Pécs, pécsi zárszerviz, zárszerelő Pécs, pécsi zárszerelő, zárszerviz

Ne cseréjük le a száz éves zárakat, inkább újítsuk fel

Nem mindenkinek van új technológiás, csili-villi zár a lakása ajtaján. Budapesten a belvárosi bárházaknál, de akár vidéki nagyvárosokban is rengeteg lakáson és házon van régi, akár száz éves zárszerkezet is. Sokan inkább kidobnák, és úja cserélnék, de vannak, akik a felújítás mellett döntenek, és új életet lehelnek régi záraikba. Általában ezek egyedi méretezésű darabok, így a cseréjük az ajtó átalakítása nélkül szinte lehetetlen is lenne. Sok esetben maga az ajtó is régi, nem biztos, hogy kibír egy drasztikus beavatkozást.

Könnyebb megoldás felújítani, a sok festék és rozsdaréteg alatt igazi kincsre bukkanhatunk, ami újabb évtizedekig is kiállhatja az idő próbáját. Ezek a szerkezetek jóval masszívabbak, mint a mai társaik. A mai zárak lemezei vékonyabbak, a diói is lemez. Régen öntvényt használtak, ami sokkal tartósabbnak mondható. Érdemes szakemberre bíznunk a javítást, bár ha ügyes kézzel rendelkezünk, némi utána járással, akár saját magunk is nekifoghatunk a tisztításnak. Számos videó létezik a neten, amiből kiokosodhatunk a régi zárak tisztításáról.

zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

Antik zárak nem csak ajtókon

Akár szakember kezébe adjuk öreg zárunkat, akár magunk ugrunk neki, a folyamat ugyanaz lesz. Egy alapos tisztítással kezdődik a munka. Több réteg festék és rozsda is boríthatja a szerkezetet, ettől nem árt megszabadulni. Ezután jöhet a felcsiszolás és az olajozás. Ha javítást vagy alkatrész cserét igényel a zárunk, inkább keressünk hozzáértőt, aki kicseréli a hiányzó vagy tönkrement részeket, és tanácsokkal is elláthat, ha kedvet kaptunk további zárak felújításához. De nem csak ajtókon lehet régi zár.

Találhatunk a padláson, a pincében, vagy a nagyszülők fészerében régi bútorokat is, amiket érdemes megőrizni az utókornak. Az antik bútorokhoz antik zár is tartozik, amik szintén megérdemlik a törődést és a karban tartást. Ha ilyesmit találunk, bútorasztalos mellett keressünk fel egy fémrestaurátort, aki a régi zárat foszforsav alapú vegyszerrel rozsdamentesíti és konzerválja. Ha az eredeti zár marad antik bútorunkon sokkal értékesebb lesz, mint egy után gyártott darabbal.

Ha a fenti szolgáltatásaink közül bármire szüksége volna, forduljon hozzánk bizalommal és hívjon minket azonnal éjjel – nappal a +36 30 381 3800-as telefonszámon vagy a zarszervizpecs@gmail.com e-mail címen!