lakatos Pécs, pécsi lakatos, zárszerelés, zárszerelés Pécs, zárnyitás, zárnyitás Pécs

Milyen zárat válasszunk idős rokonaink bejárati ajtajára?

Idős rokonainkat mind szeretnénk biztonságban tudni, és baj esetén könnyedén bejutni a lakásukba. Nincs is annál rosszabb, mint amikor tudjuk, hogy valami nagy baj van, de hiába szeretnénk segíteni, egyszerűen képtelenek vagyunk bejutni hozzájuk. De nemcsak mi, a mentő vagy a rendőrség is állhat tehetetlenül egy idős ember ajtajába, hiába segítene, de nem tud. Ez leginkább akkor szokott megtörténni, ha az idősek magukra zárják az ajtót, a kulcsot pedig benne felejtik a zárba, így hiába van kulcsunk, nem foguk tudni bejutni.

Amikor idős rokonaink ajtajára választunk bejárati ajtót, mindenképp érdemes alaposan megfontolni a döntést. Nemcsak a betörők elleni védelemre, vagy a lakásbiztosítás feltételeire kell gondolnunk, hanem arra is, hogy baj esetén könnyűszerrel juthassunk be segíteni, és ne kelljen olyan drasztikus módszerekhez folyamodni, mint az zár feltörése vagy az ajtó felfeszítése. Megeshet, hogy nincs is baj, csak épp nem hall minket az idősödő rokon, aki biztos nem fog örülni, ha kárt okozunk az otthonába, még akkor sem, ha ezt csupa jó szándékkal tesszük.

Mit tud egy vészfunkciós zár?

Az egyik legjobb megoldás idős rokonaink ajtajára a vészfunkciós zár. Erre a zárra ugyanis az jellemző, hogy egyszerre két kulcs is tud benne egyidejűleg mozogni. Ha tehát az idős szerettünk bent is felejti a kulcsot a zárba, akkor sincs semmi baj, mert a saját kulcsunkkal be fogunk tudni menni hozzá. Érdemes tehát ezt a megoldást választani, mert baj esetén kisebb kárt okozunk. A pótkulcsról sem szabad megfeledkezni. Érdemes magunknak is másoltatni, de akár egy megbízható szomszédnak is, aki segítséget tud hívni baj esetén, és időben észlelni is tudja a bajt.

Persze sokszor az idősek ezt túlzott elővigyázatosságnak gondolják, de megannyi rémtörténetet hallani, hogy nem ért oda időben a segítség valakihez, mert nem tudtak hozzá bejutni, vagy napokig nem vették észre, hogy már nem él egy idős szomszéd. Az ilyen esetek elkerülése végett jobb időben felkészülni, és megfelelő zárat venni az ajtóra, például vészfunkciós zárat.