lakatos Pécs, pécsi lakatos, zárszerelés, zárszerelés Pécs, zárnyitás, zárnyitás Pécs

A lakásvásárlás együtt jár a zárcserével?

Íratlan szabály, hogy ha lakást vagy házat veszünk, az első lépés a zárcsere legyen még a költözés előtt, vagy rögtön utána. De miért is van erre szükség, amikor a régi lakó ad nekünk kulcsot, sőt, elméletileg az összes kulcsot?

Nos, a valóság az, hogy sosem lehetünk biztosak benne, hogy minden kulcsot megkapunk, ami a lakáshoz tartozik. Bár az adás-vételi szerződésben le van írva, hogy a tulaj köteles az összes kulcsot átadni, az átadás-átvételi szerződésben pedig meg szokták jeleníteni, hogy hány kulcs került átadásra, biztosak sosem lehetünk benne, hogy valóban megkaptuk az összes kulcsot.

Nem tudhatjuk, hogy kinek volt a lakáshoz kulcsa, illetve hogy ki másolt magának egyet tartalékba. Olyan rémtörténetet is hallani, hogy a régi tulaj jött vissza, mert pár dolgot még otthagyott, és az új tulaj tudta és beleegyezése nélkül ment be a házba. Persze nem arról van szó, hogy minden esetbe rossz szándék vezérli a régi lakót, de sosem jó, ha csak úgy ki-be mászkál, amikor neki kedve tartja. Ezért is érdemes a zárcserét vagy minimum a zárbetétcserét minél előbb megejteni a költözést követően.

Miért érdemes az újépítésű lakások esetében is minimum zárbetétet cserélni?

Amikor újépítésű lakásról van szó, akkor ez a kérdés nem ennyire egyértelmű, ugyanis elvileg senki másnak nem lesz a lakáshoz kulcsa, hiszen mi leszünk az első lakók. Viszont az első látogatók nem mi vagyunk, hanem azok, akik építik, mert abba biztosak lehetünk, hogy a kivitelezőnek is lesz kulcsa a házhoz legalább az építkezés idejére. Azt meg nem tudhatjuk biztosan, hogy ő kinek adott vagy nem adott kulcsot a munkálatok alatt, így érdemes legalább a zárbetétet kicserélni, hogy biztosra menjünk.

Persze ez sem kötelező, de jobb félni, mint megijedni. A zárbetétcsere pedig jóval olcsóbb és gyorsabb, mint a komplett zár cseréje, és így legalább biztosak lehetnünk benne, hogy egyedül nekünk van kulcsunk az otthonunkhoz, másnak nem. Még akkor is jó megoldás ez, ha biztonsági zár került fel az ajtóra.