zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

Érdemes pótkulcsot rejtegetni, vagy ez felesleges kockázat?

A kulcsot általában mindenki magánál hordja, még akkor is, ha nem ő zárja be a lakást, és nem ő érkezik meg a nap végén először. Olyan eset ritkán van, hogy nincs nálunk kulcs, ám akadnak esetek, amikor nem szeretnénk magunkkal cipelni, mert félünk, hogy elveszítjük vagy ellopják. Sokan az esti buliba nem viszik magukkal a kulcsukat, és sokan a strandra sem szeretik elvinni az értékeiket nyaraláskor, hiszen ki szeretne azzal szembesülni, hogy ellopták a lakása, a nyaralója vagy a hotelszobája kulcsait.

Ennek elkerülésére szoktak sokan pótkulcsot másoltatni, meg persze vészhelyzetek esetére, hogyha ellopják a kulcsunkat, akkor is be tudjunk menni a lakásba. Igen ám, de a legtöbben annyira nyilvánvaló helyre rejtik a pótkulcsot, hogy az inkább veszélyforrás, mint elővigyázatosság vagy józan felkészülés. A lábtörlő vagy a kuka alja, a meglazult térkő, a postaláda vagy a villanyóra nem a legjobb hely arra, hogy biztonságban legyen a kulcs. Ha ide rejtenénk, akkor inkább ne tegyük, mert így könnyen baj érhet minket.

Ha már mindenképp akarunk tartalék kulcsot, akkor hova kerüljön?

Sokaknak nincs pótkulcsuk, mert azért az ilyen vészhelyzetek száma meglehetősen alacsony. Ha azonban mégis szeretnék tartalék kulcsot, akkor annak az elhelyezése csak olyan helyen történjen, ami nem egyértelmű. A pótkulcs esetében kénytelenek leszünk kompromisszumot kötni. Vagy könnyen hozzáférhető, de nem biztonságos helyet keresünk neki, ilyen a már említett postaláda, lábtörlő alja vagy a villanyóra, vagy egy kicsit nehezebb hozzáférhetőség, de teljes biztonság legyen a megfelelő hely.

Nos, általában ez utóbbit érdemes választani. A legjobb, amit tehetünk, hogy egy megbízható szomszédot vagy egy közelben lakó rokont kérünk meg, hogy őrizze meg nekünk a pótkulcsot. Nincs rá garancia, hogy vész esetén azonnal a kulcshoz férhetünk, de azon azonban egyáltalán nem kell aggódnunk, hogy a kulcs rossz kezekbe kerül. Az autónk kesztyűtartójába is tehetünk kulcsot, amit ugyan szintén fel lehet törni, de biztonságosabb hely, mint a villanyóra.